1. Ftalati so kemikalije, ki naredijo izdelke bolj prožne. Vplivajo na teksturo. V kozmetiki boste našli ftalate v parfumih, lakih za nohte, lakih za lase, čistilih in losjonih. Bodite pozorni na svoje dišavne izdelke, kot sta parfum in sprej za telo. Da bi se izognili tej skupini toksinov, imamo nekaj priporočil za dišave brez ftalatov. Ko berete oznake sestavin, bodite pozorni na ime dibutil ftalat. Je eden najpogostejših ftalatov. Naše raziskave so pokazale, da ima ta sestavina veliko dokazov, ki kažejo, da je rakotvorna in hormonski motilec.
 
2. Parabeni – metil, propil, butil in etil paraben – uporabljajo se kot zaviralci rasti mikrobov in za podaljšanje roka uporabnosti izdelkov. Povzročili so številne alergijske reakcije in kožne izpuščaje. Študije so pokazale, da so šibko estrogeni, kar pomeni, da posnemajo in motijo naravne hormone, ki jih proizvaja telo. Absorbirajo se skozi kožo in se nalagajo v maščobnem tkivu. V tkivih raka dojke so našli parabene v visokih koncentracijah. Pogosto se uporabljajo, čeprav je znano, da so strupeni.
 
Kje jih boste najverjetneje videli? Povsod. Od čistil za gospodinjstvo do kozmetike, ki jo uporabljate vsakodnevno, so parabeni nekateri najpogostejši konzervansi v več kategorijah.
 
3. Natrijev lavril sulfat (SLES) in natrijev lavril sulfat (SLS) – preverite, ali so v izdelkih za čiščenje, kot so sredstva za umivanje obraza, šamponi in mila, močni sulfati. Posebej pogosti so v šamponih in izdelkih za čiščenje. Sodium Laureth Sulfate (SLES) je zelo dražeč in je povezan z motnjami endokrinega sistema. Podobno lahko tudi natrijev lavril sulfat (SLS) povzroči draženje in alergijske reakcije.
 
4. Dietanolamin (DEA) in trietanolamin (TEA) te sestavine so med številnimi v družini etanolaminov. To skupino sestavin sestavljajo površinsko aktivne snovi in sredstva za uravnavanje pH. V mnogih državah je dietanolamin prepovedan. Dokazano je, da je rakotvoren za človeško telo. Kljub temu se še vedno uporablja v številnih kozmetičnih izdelkih kot regulator pH. Uporablja se tudi, da postanejo nekateri lepotni izdelki gostejši ali bolj penjeni. Preverite svoje izdelke za lase in izdelke za nego kože glede dietanolamina in trietanolamina.
 
6. Sintetična dišava – beseda “dišava” se uporablja kot evfemizem za nevarne sestavine. To je zato, ker lahko podjetja za to besedo skrijejo svoje lastniške mešanice. Torej, ko vidite “dišavo” kot sestavino, pravzaprav ne veste, kaj je v njej. Zato vas spodbujamo, da raziščete in nakupujete brez dišav. Sintetične dišave (in celo naravne dišave) lahko dražijo in povzročijo alergijske reakcije. Poleg tega se lahko za oznako skriva še več škodljivih sestavin, kot so ftalati.
Vsak izdelek, ki kot sestavino vsebuje dišavo, od nas samodejno dobi oceno nevaren.
 
7. Kemični UV filtri, kot sta Octinoxate in Oxybenzone – ni skrivnost, da priporočamo mineralne kreme za sončenje namesto kemičnih krem za sončenje, kadar koli je to mogoče. Kemične sestavine za zaščito pred soncem, ki se jim je treba izogibati: oktinoksat in oksibenzon. Vsaka od teh sestavin prejme varnostno stopnjo E, ker so škodljive za zdravje ljudi. Namesto tega poiščite te sestavine za zaščito pred soncem: cinkov oksid, avobenzon in titanov dioksid. Preverite izdelke za zaščito pred soncem (kreme in spreji z zaščitnim faktorjem, ličila in sredstva za nego kože, ki vsebujejo zaščitni faktor itd.).
 
8. Formaldehid in sredstva za sproščanje formaldehida
Formaldehid je znana rakotvorna snov in hormonski motilec. Vsak izdelek, ki vsebuje ta toksin, samodejno dobi varnostno stopnjo F. Najpogosteje se uporablja kot konzervans v lakih za nohte. Vendar se formaldehid redko uporablja v drugih izdelkih. Namesto tega se lahko formaldehid kot plin oddaja iz drugih sestavin. Diazolidinyl Urea je še ena nevarna sestavina, ki oddaja formaldehid.
 
9. Nekateri polietileni (PEG), kot je PEG-10 Laurate
Izdelki za ličenje in nego kože z gosto, kremasto teksturo, ki je težka za vlago, lahko vsebujejo to naslednjo sestavino, ki se ji je treba izogibati. PEG so pravzaprav skupina sestavin. Pogost je PEG-10 Laurate, ki negativno vpliva na zdravje hormonov. Tako kot parabeni se tudi PEG pogosto uporabljajo v različnih izdelkih. Morda jih boste videli v barvah za lase, vlažilcih in kremastih izdelkih za ličenje. Vsekakor pa se jim izogibajte, saj so strupeni za zdravje ljudi in so lahko dražilni.
 
10. Butil hidroksianizol (BHA) in butil hidroksitoluen (BHT)
Butilirani hidroksianizol je še ena rakotvorna snov. V kozmetiki se uporablja kot dišava in konzervans. Poleg tega, da je rakotvorna, lahko ta sestavina vpliva na vaše hormone. Kateri izdelki za osebno nego vsebujejo to sestavino? Poiščite ga v izdelkih, ki vsebujejo dišave, pa tudi v izdelkih za zaščito pred soncem, ustnicah, laseh in izdelkih proti potenju. Da bi bili varni, preverite vse izdelke za ličenje in nego kože za BHA.
 
11. Benzalkonijev klorid
Če imate občutljivo kožo ali ste nagnjeni k alergijam, se boste morda želeli izogibati benzalkonijevemu kloridu. Je organska sol, ki deluje kot površinsko aktivna snov v kozmetiki. Lahko povzroči hudo draženje oči, kože in dihalnega sistema ter sprožilec alergij. Običajno ga najdemo v kremah za sončenje in vlažilcih.
 
12. Hidrokinon
Hidrokinon, ki je priljubljen zaradi svojih belilnih in posvetlitvenih lastnosti, povezujejo s toksičnostjo za organe in rakom. Najdemo ga v izdelkih za beljenje polti, vendar posvetlitvene koristi niso vredne nevarnosti. Namesto tega osvetlite kožo z vitaminom C, niacinamidom ali izvlečkom sladkega korena.
 
13. Metilizotiazolinon in metilkloroizotiazolinon
Metilizotiazolinon in metilkloroizotiazolinon sta strupeni sestavini, ki ju običajno najdemo v šamponih, balzamih in sredstvih za pranje telesa. Pogosto se uporabljajo kot konzervansi, vendar stranski učinki vključujejo občutljivost, draženje in alergije.
 
14. Toluen
Preverite, ali je v laku za nohte toluen, ker je to topilo strupeno za jetra in imunski sistem. Številne znamke lakov za nohte so ugotovile, da ta strupena sestavina nima mesta v izdelkih za barvanje nohtov. Poiščite znamke, ki ponujajo 3 brezplačne izdelke ali druge akcijske ponudbe, ki imajo prenizko ceno.
 
15. Triklokarban
Triklokarban ima dobre namene – uporablja se kot protimikrobno sredstvo in je tudi konzervans. Zaradi svoje funkcije se pogosto uporablja v izdelkih za čiščenje, kot so sredstva za umivanje obraza, milo za roke in telo. Na žalost vam je bolje brez tega. Ta sestavina je škodljiva za reproduktivni sistem in vodne organizme. Drugi čistilni izdelki so varnejši in boljši za okolje, zato se izogibajte temu, kjer je le mogoče.
 
16. Kopolimer PVP/VA – kemikalija, pridobljena iz nafte, ki se uporablja v lakih za lase, pripomočkih za oblikovanje in drugi kozmetiki. Lahko ga štejemo za strupenega, saj lahko vdihani delci poškodujejo pljuča občutljivih oseb.
 
17. Stearalkonijev klorid – kvarterna amonijeva spojina, ki se uporablja v balzamih in kremah za lase. Industrija tkanin ga je razvila kot mehčalec, zato je veliko cenejši in lažji za uporabo v formulah za nego las kot beljakovine ali zelišča, ki so blagodejna za lase. Povzroča alergijske reakcije. Strupeno.
 
18. Petrolaturm/Mineralno olje/Vazelin – znan tudi kot vazelin, se ta derivat mineralnega olja uporablja zaradi svojih mehčalnih lastnosti v kozmetiki. Nima hranilne vrednosti za kožo in lahko moti naravni mehanizem vlaženja telesa, kar povzroči suhost in razpokanost. Pogosto ustvarja pogoje, za katere trdi, da jih blaži. Proizvajalci uporabljajo petrolatum, ker je neverjetno poceni.